PREDMET
Tekoče stopnice in njihovo vzpenjanje in spuščanje predstavljajo srž mojega projekta, ki sem ga imenovala »Hekerska meditacija«: gre za v videu dokumentirano poseg v različne javne prostore, kjer sem se s tekočimi stopnicami prevažala gor in dol v pozi za meditacijo.
»Ali je meditacija posebna duhovna praksa ali le nenavadno vedenje v vsakdanjem življenju?
Ali bi bila meditacija lahko način za vdor v javni prostor?
Ali je spokojnost način za vdor v dnevno rutino?
Vdor v um. Vdor v življenje. Vdor v Vesolje.«
Zdaj je mrtev člen tekočih stopnic postavljen v galerijski prostor.
Ta vodi dobesedno v nezmožnost vdora v meditacijo.
Zastavlja se vprašanje: ali res lahko vdremo v nekaj, ali se vdor zgodi zgolj v naše razumevanje stvari in dejanj?
UMETNIK / UMETNICA
Mihaela Kavdanska je intermedijska umetnica, kreativna direktorica in raziskovalka. Rojena je bila v Bolgariji, živi in dela pa v Romuniji in v Avstriji. Od poznih devetdesetih let ustvarja samostojne in kolaborativne projekte ter jih razstavlja in izvaja v galerijah, muzejih, plesnih centrih in gledališčih po Evropi, ZDA in Aziji. Mihaela Kavdanska ustvarja žive predstave in procesna umetniška dela, pri čemer stalna izmenjava perspektiv in kontekstov igra pomembno vlogo. V zadnjem času jo zanima kreativno ravnovesje med umetnostjo in tehnologijo, s poudarkom na prepričljivih audiovizualnih instalacijah in interaktivnih plesnih predstavah, kjer glavno vlog igra enovitost intermedijev.
Kratek pregled prizorišč in dogodkov: Narodni muzej za sodobno umetnost, Bukarešta; Essl Sammlung Museum, Dunaj; Narodni muzej tuje umetnosti, Sofija; Cleveland Public Theater & Playhouse Square; Festival Ars Electronica; DAfest; Videomedeja; Simultan Festival; CAMP Festival; Post Screen Festival; Kinetica Art Fair, VIENNAFAIR, eXplore Dance Festival, Crossing Europe Festival.

www.kavdanska.eu | www.kotkivisuals.com | www.avmotional.com